Programleírás

A Modern Mintaüzem Program I. – mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése című, GINOP-1.1.3-16-2017-00001 kódszámú kiemelt projektet az MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft. (mint konzorciumvezető) és az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (mint konzorciumtag) részvételével létrejött konzorcium koordinálja és valósítja meg.

A projekt célja a magyarországi konvergencia régiókban működő mikro-, kis- és középvállalkozások szervezeti megújulásának és technológiaváltásának elősegítése és támogatása volt, amelyeken keresztül a versenyképesség javítása, a vállalkozói környezet és kultúra fejlesztése olyan összehangolt beavatkozásokkal, amelyekkel elérhető a piachoz való magas fokú alkalmazkodás. 

A Projekt számos tudásalapú, fejlesztő szolgáltatással segítette a kkv-kat, így a következőkkel:

 • Szervezeti diagnosztikával és az arra épülő fejlesztési tervek kialakításával 
 • Egyedi konzultációval és tanácsadással
 • Mintagyárak, mintaüzemek és mintaműhelyek látogatásának lehetőségével, és az azokhoz kapcsolódó műhelymunkák lebonyolításával
 • A Modern Gyárak Éjszakája rendezvény megszervezésével
 • Tematikus rendezvényekkel, szakmai konferenciák szervezésével, az ezeken történő megjelenés, részvétel lehetőségével
 • Szakmai képzésekkel, tréningekkel tudásátadás céljából
 • Kkv-kat támogató online tartalmak kialakításával, terjesztésével

A projekt 2019. december 16.  és 2023. június 13. között került megvalósításra.

PROJEKTADATOK

A kedvezményezett neve: MGFÜ Közhasznú Nonprofit Kft.
A projekt címe: Modern Mintaüzem Program I. - mikro-, kis- és középvállalkozások üzletviteli folyamatainak megújítása, valamint a digitális és automatizációs fejlesztések élénkítése
A szerződött támogatás összege: 3 662 045 072 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt tartalmának bemutatása - a projekt keretében elért eredmények:
 • IPAR 4.0. demonstrációs helyszínek kerültek kialakításra;
 • ehhez kapcsolódóan kialakításra került a Mintaüzem, valamint a Mintagyár kategória, amelyek a projekt megvalósítási időtartama alatt országos szinten több száz cég számára biztosítottak látogatási és információszerzési lehetőséget;
 • elindult a Modern Gyárak Éjszakája programsorozat,
 • elindult a VALI - Vállalkozói Információs portál, amely naprakész tartalommal látja el a hazai kkv-kat,
 • több száz fejlesztési terv készült hazai kkv-k számára,
 • szintén több száz megvalósított fejlesztés auditálására került sor,
 • az MGFÜ a projekt szolgáltatásaként szakértői konzultációkat biztosított a fejlesztési tervekhez és bemutatókhoz,
 • előszűrési funkció került kialakításra a GINOP 1.2.9. pályázati rendszerhez kapcsolódóan.
 • A projekt során elért eredmények jelentős részét az MGFÜ a jövőben is állandó szolgáltatásként nyújtja a hazai kkv-szektor számára, továbbá a meglévő Mintaüzem kategóriák bővítésével tovább szeretnénk növelni a mintaüzem-látogatásokon részt vett vállalkozások számát. Ehhez kapcsolódóan a projektzárást megelőzően előkészítésre került a Fenntartható mintaüzem kategória megnyitása, amely szorosan kapcsolódik a DNSH gyakorlatba ültetéséhez. Az MGFÜ a GINOP Plusz kiemelt projektje keretében folytatni kívánja a jelen projektben indított és nyújtott szolgáltatásait.
A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2023.06.13.
A projekt azonosító száma:     GINOP-1.1.3-16-2017-00001

2023. június 14-től a GINOP-1.1.3-16 projekt feladatait a GINOP Plusz-1.1.1-22 Célzott vállalkozásfejlesztési szolgáltatások biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozások számára c. projekt veszi át.
Az oldal sütiket használ a rendeltetésszerű működéshez, illetve anonim analitika gyűjtésére. Az oldal használatával elfogadja az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.
Az oldal sütiket használ a rendeltetésszerű működéshez, illetve anonim analitika gyűjtésére. Az oldal használatával elfogadja az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.